Wednesday

Categorii

Katanele se impart in urmatoarele categorii:

1. Katane autentice (Nihonto)
2. Katane moderne - contemporane noua (Shinsaku, Shinken)
3. Katane moderne neascutite - pentru antrenament si demonstratii (Iaito)
4. Katane moderne de panoplie/decor
Mai sunt si replicile, imitatiile sau kitch-urile pe care nu le putem numi katane dar care, din pacate se gasesc in comert si pacalesc consumatorul neavizat.

Cele mai folosite sabii pentru practicarea iaido-ului sunt din categoriile 2 si 3. Acestea au un cost relativ scazut si un raport pret/calitate destul de bun. Katanele autentice costa minim cateva mii de dolari iar riscul de a le distruge prin utilizarea lor in practica este destul de ridicat. Acest tip de sabie este unul fragil, iar intretinerea si mentenanta sunt destul de scumpe si greu de realizat.

In zilele noastre majoritatea lamelor de Katane sunt realizate in China. Cele neascutite folosite pentru antrenament pot fi facute fie din otel, precum cele ascutite, fie din aliaje de zinc si aluminiu. Trebuie avut in vedere ca - in cazul celor din zinc sau aluminiu - greutatea este mai scazuta fata de cele autentice si, mai mult, centrul de greutate este total diferit - lucru foarte important in exersarea tehnicilor japoneze de manuire (iaido, kendo, aikido).

Pretul unei Katane moderne (Shinken) functionale poate incepe de la aproximativ 200 de dolari si ajunge pana la cateva mii. Cele scumpe sunt de obicei produse de nume consacrate in domeniu insa, nu intodeauna calitatea reflecta pretul. Cand ne referim la calitate, ne gandim in primul rand la calitatea metalului folosit si abia dupa aceea la aspectul general si la finisaje.

Riscuri ce trebuiesc luate in calcul la azhizitionarea unei Katane

Daca intentionati sa achizitionati o katana scumpa de la o companie consacrata, riscurile la care sunteti supusi vor fi scazute. In cazul in care insa, aveti un buget limitat, puteti risca sa achizitionati o katana ce se va demonstra a fi mult sub asteptari. Ca incepator, dorind sa achizitionati o katana de aproximativ 200 de dolari va fi foarte greu sa alegeti "diamantul" dintre atatea falsuri, in special daca utilizati o procedura de cumparare de pe Internet (on-line). Sunt foarte multi comercianti care se folosesc de necunostinta incepatorilor, captandu-le atentia cu texte publicitare si de marketing foarte bine alese dar false.

Mai sunt câteva aspecte importante pe care trebuie sa le aveti in vedere la achizitionarea online a unei sabii:

1. pretul final de achizitie - la pretul afisat pe site se adauga costurile de expeditie (de aproximativ 45$) iar in momentul in care ridicati produsul de la posta, la pretul cu tot cu transport (daca depaseste contravaloarea a 45 Euro) se vor mai adauga taxe vamale de 10% + un comision vamal de 0.5%. La final se va mari pretul de achiztie cu taxa pe valoarea adaugata conform legilor in vigoare (TVA 19%). Ex: o sabie cu un pret afisat de 200$ va avea cu transport cu tot o valoare in vama de 245$. Cu taxele vamale de 10% pretul va creste la 270$, peste care se vor adauga comisionul vamal de 0.5% si TVA 19% . In final rezulta un pret de achizitie pentru d-voastra de 322 $ (mai mare cu 30% decât pretul initial afisat pe site).
2. ambalarea - majoritatea magazinelor on-line, sunt din SUA. Acolo, expeditia se face prin posta economica USPS unde politica firmei limiteaza lungimea coletului livrat la maxim 42". Din aceasta cauza majoritatea sabiilor vor fi ambalate necorespunzator iar datorita acestui fapt va exista riscul deteriorarii pe durata transportului.
3. garantia - un alt aspect va fi ca nu veti avea nici o garantie ca produsul cumparat va corespunde din toate punctele de vedere cu ceea ce ati vazut si citit initial pe site-ul respectiv.
4. plata - majoritatea magazinelor încaseaza banii prin sistemul PayPal, sistem in care România nu este agreata. In acest caz, plata o veti putea face, daca comerciantul accepta, cu un cec bancar in valuta pe care îl veti obtine (cu greu) doar la anumite banci. Cecul va trebui ulterior sa-l expediati prin posta comerciantului si numai dupa ce acesta va primi si încasa cecul va va expedia sabia (exista riscul uneori ca fila CEC sa se piarda pe drum)


Terminologia folosita in cazul Katanelor

De cate ori veti citi un articol despre katana va veti lovi de o serie de termeni specifici folositi pentru descrierea acesteia si a partilor componente. Pentru a intelege mai bine aceste notiuni puteti accesa urmatorul articol: Terminologie, parti componente, schite ...

Calitatea lamei unei Katane moderne poate fi caracterizata prin urmatoarele:

· rezistenta la indoire
· elasticitatea - gradul maxim de indoire de la care o katana poate revini la forma sa initiala
· abilitatea de a-si mentine lama ascutita in cazul unei utilizari corecte

Katanele de panoplie sunt realizate din otel inoxidabil avand in schimb celelalte parti componente identice cu cele functionale. Ce trebuie mentionat este faptul ca otelul inoxidabil este casant fiind periculos de folosit in practica.

Katanele functionale - folosite pentru taiere - se impart in trei categorii:

1. Cele cu care se pot face taieri usoare, ocazionale, pe tinte moi (cum ar fi furtunuri de cauciuc, sticle de plastic, etc).
2. Cele ce permit taieri de intensitate medie, pe tinte usoare (cum ar fi rolurile de rogojina - tatami omote)
3. Cele cu care se pot efectua taieri dure, frecvent pe tinte mai rezistente (cum ar fi rolurile de rogojina) si ocazionale doar pe tinte foarte rezistente (precum rolurile mai groase de rogojina, bastoanele de bambus, cutiile de bere sau racoritoare, tevile de plastic, etc)

In acest sens, atunci cand achizitionati o katana de categorie usoara sau medie trebuiesc avute in vedere la utilizare, limitarile pe care le are.

Sacrificii in favoarea pretului

Sunt câteva sacrificii in cadrul procesului de fabricatie pe care le poate face un producator in ideea de a reusi sa ofere pe piata preturi mai competitive si accesibile. Se poate ajunge uneori si la situatii in care se deviaza de la metodele autentice/traditionale de fabricatie in scopul reducerii fortate a costurilor de productie, fara insa ca aceasta sa afecteze si latura functionala a katanei. Cel mai frecvent este afectat modul de ascutire si finisare a varfului sabiei. Daca s-ar aplica procedeul traditional, ar fi nevoie de foarte mult timp dar si de o munca manuala foarte laborioasa.

In plus, se mai poate face rabat si la calitate zonelor ce nu au un impact prea mare in functionalitatea si rezistenta katanei. Astfel se face rabat la finisaje si la modul in care sunt montate accesoriile. Multi incepatori isi aleg sabia dupa aspectul mânerului sau dupa desig-nul tecii, in loc sa-si concentreze atentia asupra lamei si a functionalitatii acesteia.


Bo-hi-ul

Foarte multi se intreaba care este rolul bo-hi-ului. Bo-hi-ul are mai multe roluri:
bohi.jpg (6441 bytes)

1. Face lama mai usoara
2. Aduce centrul de greutate mai aproape de garda
3. Are un efect de profil H - rigidizeaza lama pe directia de taiere dar o slabeste in laterala (vezi imaginea alaturata)
4. Suriera cand tai pe o traiectorie corecta

In general pentru taieri se folosesc lamele fara bo-hi, fiind mai grele si mai rigide. In cazul in care tehnica nu este bine pusa la punct greutatea lamei compensaaza acest lucru. Iar faptul ca lama este mai rigida il va ajuta pe cel care taie sa ramana pe traiectoria corecta in momentul in care lama intalneste tinta vizata.

Hamon - real sau fals?

Hamon-ul este linia ondulata ce demarcheaza taisul unei katane. Traditional acesta linie este obtinuta prin acoperirea cu un lut special a taisului lamei respectiv cu un alt tip de lut a celeilalte parti in momentul calirii. Efectul de mat este rezultatul formarii unui strat foarte fin de cristale ce maresc la rândul lor rezistenta si eficienta taisului. Structura cristalina se formeaza in momentul calirii, mai exact, in momentul racirii. Totodata, spinarea lamei se raceste mai încet in timpul calirii datorita stratului de lut mai gros si astfel este obtinut un otel mai moale ce va absorbi mai usor socurile.

Hamon-ul vizibil

Fara îndoiala ca un hamon vizibil aduce un plus de frumusete unei katane. Din pacate, in zilele noastre de cele mai multe ori este obtinut doar pentru aspectul estetic, fapt ce duce la o crestere artificiala a pretului pentru o katana de proasta calitate. Hamon-ul vizibil nu este o garantie ca sabia respectiva este mai de calitate si mai functionala decât una fara hamon. Sunt foarte multi producatori care sustin ca sabiile lor poseda un hamon natural pentru a-si justifica pretul. De fapt, aceste sabii au in cele mai multe cazuri un hamon fals - realizat artificial - printr-o serie de trucuri si tehnici ce nu aduc nici un plus de functionalitate sau rezistenta sabiei, ci dimpotriva.

Este important de stiut ca nu întodeauna pe o lama calita diferential va fi vizibil hamon-ul, acest fapt depinzând si de modul in care aceasta a fost lustruita. Pentru a avea un hamon natural cat mai vizibil, gradul de lustruire trebuie sa fie ridicat.

Katanele moderne pot fi construite din otel carbon dur calit uniform sau otel laminat cu miez din otel dur. In acest caz calirea diferentiala practic nusi mai are rostul. Este important ca in functie de tipul otelului folosit sa realizam faptul daca mai este sau nu necesara calirea diferentiala.

Putem spune ca avem un hamon fals in cazul in care acesta este aplicat doar pe considerente pur cosmetice, unei lame calite uniform cu scopul predestinat de a atrage privirile. Exista totusi o mica diferenta in cazul in care prin metode chimice se accentueaza linia de calire (hamon-ul) in cazul lamelor calite diferential.

No comments: